Φάσμα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Είναι το φυσικό εκείνο φαινόμενο κατά το οποίο δέσμη φωτός μπορεί να αναλυθεί στα συστατικά της χρώματα (ή μήκη κύματος), αλλά είναι και το φαινόμενο, το όραμα, το φάντασμα.

Κάθε σώμα εκπέμπει φως. Αυτό το φως, ανάλογα με τη σύσταση του σώματος, διασπάται σε διάφορες λουρίδες φωτός, με διαφορετικό χρώμα η καθεμιά. Η ανάλυση του φωτός μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των πρισμάτων ή άλλων διαθλαστικών μέσων.

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με το φαινόμενο του φάσματος, ήταν ο Νεύτων, που το 1668 πήρε το φάσμα του ηλιακού φωτός, που αποτελούνταν από τα χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο και μοβ.

Ο Νεύτων τότε ακόμα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • ότι οι διαφορετικού χρώματος ακτίνες έχουν και διαφορετικό βαθμό διαθλαστικότητας.
  • ότι οι ακτίνες, που δεν αναλύονται μέσα από το πρίσμα, αποτελούνται από απλό φως και
  • ότι οι ηλιακές ακτίνες είναι διάφορων χρωμάτων και διάφορης διαθλαστικότητας.

Οι έρευνες πάνω στο φαινόμενο του φάσματος συνεχίστηκαν και μετά το Νεύτωνα εντατικά και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η χημική ανάλυση του φάσματος έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τη σύσταση πολλών στοιχείων από το χρώμα του φωτός που εκπέμπουν. Σήμερα μάλιστα ακόμα και πολύ μακρινών αστεριών γνωρίζουμε το φάσμα και πολλά από τα συστατικά τους στοιχεία.

Φασματοσκόπια λέγονται τα όργανα με τη βοήθεια των οποίων πραγματοποιείται η φασματική ανάλυση.

Αποτελούνται όλα τα φασματοσκόπια από δυο βασικά συστήματα: της διασποράς και της λήψης. Ένας συγκεντρωτικός φακός μαζεύει τη φωτεινή ακτίνα την οποία ρίχνει πάνω σ' ένα πρίσμα. Μέσα από το πρίσμα περνά η ακτίνα διασπασμένη στα χρώματα που την αποτελούν.

Στο φασματοσκόπιο υπάρχει και μια φωτογραφική πλάκα, για να γίνονται ορατές κι οι ακτίνες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Τα φασματοσκόπια που αποτυπώνουν τις αόρατες ακτίνες λέγονται φασματογράφοι κι είναι πολλών ειδών, ανάλογα με την ακτινοβολία που ζητάμε να εξετάσουμε. Τα φασματοσκόπια είναι αριθμημένα, έτσι που να είναι εύκολο να μετρηθούν τα μήκη κύματος των ακτίνων.

Φασματοσκοπία ονομάζεται η επιστήμη που ασχολείται με την ανάλυση και εξέταση του φάσματος.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.