Χαρτί

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Χαρτί είναι το υλικό πάνω στο οποίο ο άνθρωπος γράφει τις σκέψεις του ή με το οποίο κάνει συσκευασία διάφορων αντικειμένων και είναι φύλλο από ινώδεις φυτικές ουσίες που χρησιμοποιείται για γράψιμο, τύπωμα ή περιτύλιγμα, αλλά με τη λέξη εννοούμε και κάθε επίσημο έγγραφο ή τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε για τη χαρτοπαιξία, το χαρτοπαίγνιο.

Η ανακάλυψη του αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες επιτεύξεις του ανθρώπου και προώθησε τον πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό γρηγορότερα απ' ότι εξελισσόταν μέχρι τότε, καθώς είναι εύχρηστο, εύκολα μεταφερόμενο κι ευκολοκατασκεύαστο. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα διατήρησης των γνώσεων ανάμεσα από τους αιώνες, το ανέβασμα του πνευματικού επιπέδου, η διάδοση της πείρας και των γνώσεων σε πλατιά κλίμακα. Ανακαλύφτηκε στην Κίνα από τον Τσάι Λουν, όπως τουλάχιστον λέει η παράδοση, την εποχή της δυναστείας των Χαν, το 105 π.Χ., ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο φύλλο χαρτιού από πολτοποιημένες φλούδες δέντρων και μετάξι. Η πολτοποίηση γινόταν μέσα στο νερό και η αποξήρανση και στερεοποίηση της μάζας με τη βοήθεια του ήλιου. Μετά από τους Κινέζους, που κατόρθωσαν για πολλούς αιώνες να κρατήσουν το μυστικό της κατασκευής χαρτιού, έμαθαν τη μέθοδο οι Γιαπωνέζοι Τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην Ιαπωνία ήδη λειτουργούσε κανονικά η παραγωγή χαρτιού. Έκαναν το χαρτί από φλούδες βρουσσονετίας της παπυροφόρου, τις οποίες έβραζαν, μετά τις έκαναν πολτό κι ύστερα λεπτά φύλλα.

Στη συνέχεια, τον 8ο μ.Χ. αιώνα, κατασκεύασαν και οι Άραβες. Στην Ευρώπη η τέχνη της χαρτοποιίας εισήχθηκε μόνο το 12ο αιώνα στην Ισπανία. Γρήγορα όμως διαδόθηκε η παραγωγή χαρτιού σ' όλη την ήπειρο. Ήδη το 14ο αι. στις πιο μεγάλες χώρες η βιομηχανία κατασκευής χαρτιού βρισκόταν σε άνθηση και σιγά - σιγά αναπτύχθηκε τόσο που σήμερα η τεχνική έχει τη δυνατότητα να μας δίνει πολλά είδη χαρτιού, απλό για γράψιμο (πολυτελείας και κοινό), για ζωγραφική, για σχέδιο, για πολυτελείς και απλές συσκευασίες κ.ά. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού είναι η κυτταρίνη. Αυτήν τη συναντάμε σε απορρίμματα λιναριού, ξύλου, κανναβιού, βαμβακιού κλπ. Για τον αποχωρισμό της κυτταρίνης γίνεται ειδική επεξεργασία, καθώς και άλλη επεξεργασία που χρειάζεται για την παραπέρα τελική μορφή του χαρτιού. Στην κυτταρίνη προστίθενται κι άλλες ουσίες, ανάλογα με το είδος χαρτιού που θέλουμε να πάρουμε. Οι ουσίες αυτές είναι κολλητικές (ζωικές κόλλες, άμυλο) και ουσίες που δίνουν το βάρος (ταλκ, καολίνη κλπ.).

Το καλύτερο χαρτί, αυτό που λέμε πολυτελείας, λεπτό και καθαρό παράγεται όταν χρησιμοποιήσουμε σαν βασικό υλικό τα ράκη. Ο ξυλοπολτός μας δίνει χαρτί κατώτερης ποιότητας. Για την κατασκευή χαρτιού λειτουργούν σήμερα σ' όλο τον κόσμο μεγάλες βιομηχανίες, οι χαρτοβιομηχανίες. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το ξύλο και για τούτο οι χώρες με πολλά δάση κρατάνε τις βασικότερες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή χαρτιού. Τέτοιες χώρες είναι Φινλανδία, Σουηδία, η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Σουηδία, Αμερική και Καναδάς. Αυτές τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά χαρτιού. Η Ελλάδα παίρνει το δημοσιογραφικό χαρτί από το εξωτερικό. Στα ντόπια εργοστάσια κατασκευάζεται χαρτί για άλλες χρήσεις. Προτιμούνται τα κωνοφόρα δέντρα στην χαρτοποιία και οι λεύκες.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή χαρτιού είναι η εξής: Κόβονται οι κορμοί, που με ειδικά μηχανήματα γίνονται ψιλό - ψιλό πριονίδι. Σ' αυτό προστίθενται διάφορες χημικές ουσίες και με τη βοήθεια του νερού γίνεται η πολτοποίηση. Ο πολτός μετά απλώνεται σε μεγάλες μεταλλικές πλάκες, πάνω στις οποίες, με ειδικούς κυλίνδρους, θερμούς, πιέζεται τόσο, όσο θέλουμε να είναι το πάχος του. Αφού στεγνώσει το φύλλο λειαίνεται, κόβεται και περνά στο εμπόριο. Οι χαρτομηχανές οι σημερινές μπορούν να παράγουν ως και 400 μ. χαρτί σε κάθε λεπτό. Η αυτοματοποίηση στη χαρτοβιομηχανία βελτιώνεται διαρκώς. Στις μέρες μας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κοπή δέντρων για την παραγωγή χαρτιού, έχει αρχίσει η εφαρμογή της μεθόδου ανακύκλωσης του χαρτιού. Με αυτή τη μέθοδο μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε σε νέα μορφή το ήδη αχρηστευμένο χαρτί.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.