Ίαμβος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μετρικό πόδι που στην αρχαία μετρική αποτελείται από δύο συλλαβές: μία βραχεία και μία μακρά, π.χ. λέ-γω, πο-νώ, λόγ-χη η μία άτονη και μία τονισμένη συλλαβή στη νεοελληνική μετρική: τιμή, ψυ-χή, που-λί. Ίαμβος σημαίνει, κατ` επέκταση, ποίημα σκωπτικό ή υβριστικό, συνθεμένο με ιαμβικό μέτρο.

Η ετυμολογία της λέξης παραμένει άγνωστη. Πιθανό να συνδέεται με τις λέξεις θρίαμβος και διθύραμβος, οι οποίες προσδιόριζαν τα άσματα της λατρείας του Διόνυσου (Βάκχου). Αρχαία παράδοση λέει πως ο ί. προήλθε από την Ιάμβη, θεραπαινίδα του βασιλιά της Ελευσίνας, η οποία πέτυχε να κάνει τη θεά Δήμητρα να γελάσει, όταν έφτασε στην Ελευσίνα, αναζητώντας τη χαμένη κόρη της Περσεφόνη. Ο ί. χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στον ιαμβικό τρίμετρο στίχο της τραγωδίας. Αλλά και στη νεοελληνική ποίηση χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ στα δημοτικά τραγούδια και κυρίως στον ιαμβικό 15σύλλαβο. Φαίνεται πως το ιαμβικό μέτρο (που γίνεται από την παράθεση 2 μέχρι 7-8 ιάμβων), πλησιάζει πιο πολύ στον προφορικό λόγο, είναι μέτρο πιο οικείο, πιο εύκολο για το λαό, αλλά και για τους ποιητές.

Οι ιαμβικοί στίχοι (το ιαμβικό μέτρο), στη νεοελληνική ποίηση παίρνουν τόνο στις ζυγές συλλαβές του στίχου (2η, 4η, 6η, 8η...) ή σε μερικές. Καμιά φορά πέφτει και τόνος σε μονή συλλαβή, αλλά τότε η μονή παθαίνει χασοτόνισμα. Η πρώτη συλλαβή κάθε ιαμβικού στίχου μπορεί να τονίζεται.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.