Ζεμπού

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Θηλαστικό ζώο της οικογένειας των βοοειδών που υπάγεται στα κοιλόκερα, μηρυκαστικά, αρτιοδάκτυλα.

1. Περιγραφή. Το ζ. ή ζεβού, που λέγεται επιστημονικά "βους ο υβοφόρος" ή "ινδικός", κατάγεται από την Ινδία. Εκτός από την Ινδία, ζει σε όλες τις θερμές περιοχές της Ασίας, στις τροπικές της Αφρικής και στα νησιά του Ινδικού Κεϋλάνη, Σούνδη, Μαδαγασκάρη κ.ά. Υπήρξε κατοικίδιο ζώο της Ινδίας από τα πολύ παλιά χρόνια. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ένα εξόγκωμα (καμπούρα) χωρίς σκελετό, μαλακό, "μυολιπώδες", που βρίσκεται στην άκρη της ράχης, και πτυχές δέρματος, οι οποίες κρέμονται προς τα κάτω και σχηματίζουν ένα είδος προγουλιού, που λέγεται "λάμυρις". Κατά τα άλλα μοιάζει πολύ με το δικό μας βόδι, με τη διαφορά ότι το ζ. είναι πολύ πιο έξυπνο και πιο γρήγορο. Έχει μάτια πιο ζωηρά από του βοδιού, κεφάλι και σκέλη πιο λεπτά, βηματισμό πιο γρήγορο και δέρμα και τρίχωμα πιο λεπτά. Γενικά είναι πιο κομψό και πιο πειθήνιο από το βόδι. Είναι ζώο πολύ ισχυρό και ο οργανισμός του παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση σε διάφορες αρρώστιες, που είναι συνηθισμένες σε άλλα ζώα. Γι` αυτόν το λόγο μεταφέρθηκε και στη Μαγαδασκάρη και στην Αμερική, όπου δημιουργήθηκαν νέες ποικιλίες ζεμπού. Το αρσενικό ζυγίζει 800 κιλά και το θηλυκό 500.

2. Είδη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ζεμπού, μεγαλόσωμες και μικρόσωμες. Οι πιο βελτιωμένες βρίσκονται στην Ινδία. Με συνεχείς διασταυρώσεις δημιουργήθηκαν φυλές που συνδυάζουν χαρακτήρες του ζ. και της αγελάδας. Μία τέτοια φυλή είναι η φυλή της "Αγίας Γερτρούδης" που δημιούργησαν οι Αμερικανοί για τις πολιτείες των Η.Π.Α., οι οποίες έχουν ζεστό κλίμα και φτωχό έδαφος.

3. Χρησιμότητα. Το ζ. προσαρμόζεται σε κλίματα ζεστά και ελώδη, όπου τα βόδια δεν αντέχουν, και προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στους πληθυσμούς των περιοχών αυτών, γιατί είναι λιτοδίαιτο και αντέχει στις στερήσεις και στις ασθένειες. Δέχεται σαμάρι ή σέλα και φορτώνεται ή ιππεύεται. Όταν εκπαιδευτεί κατάλληλα, μπορεί να συναγωνιστεί στον τροχασμό ή στο ραβάνι (όχι όμως και στον καλπασμό) το άλογο. Το ζ. δίνει επίσης το κρέας του και γάλα, 4-5 κιλά την ημέρα, που είναι πολύ παχύτερο από της αγελάδας. Οι Ινδοί το θεωρούν ιερό ζώο και το αφήνουν να τριγυρνά ελεύθερο στα χωράφια και στους δρόμους των πόλεων.


LivePedia.gr



H LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.